Onderzoek en achterdocht

Er is een nieuw woord de Nederlandse taal binnengeslopen. Dat is nou niet zo heel bijzonder. Zeker niet, omdat het een Engels woord is. Het kwam, zoals gewoonlijk, via de achterdeur. Zo’n nieuwe badgast klopt niet netjes aan, stelt zich niet voor en wacht niet af of wij, de sprekers van het Nederlands, hem willen opnemen. Nee hoor, het woordje penetreerde ons idioom zonder toe- of instemming, bij wijze van spreken. Het Engelse woord woke, want daar gaat het om, wordt tegenwoordig in het Nederlands veel gebruikt. Te pas en te onpas, want de betekenis is nog wel een dingetje, om het eufemistisch uit te drukken. De oorspronkelijke betekenis in het Engels was simpel. Woke is de verleden tijd van wake: wakker worden. In de door tegenstellingen en ongelijkheid verscheurde zogeheten Verenigde Staten van Amerika, waar iedereen druk bezig is met The pursuit of Happiness, (1) is woke in de loop van de vorige eeuw echter een eigen leven gaan leiden. Binnen de voormalige Amerikaanse slavengemeenschap werd woke een oproep om alert te zijn op rassendiscriminatie, ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid. Heel begrijpelijk, want de Afro-Amerikanen waren weliswaar pro forma bevrijd van overheersing, marginalisering en uitbuiting, de praktijk stond daar haaks op. (2)
Momenteel wordt woke in de betekenis van ‘wees waakzaam’ in allerlei, vaak tegengestelde situaties gebruikt. Het modewoord lijkt vooral populair bij iedereen, die een hekel heeft aan anderen. Zo roepen tegenwoordig politici op om woke te zijn voor de verderfelijke tegenpartijen. Maar of het nou gaat om verschillen in bezit, het afpikken van bezit, om taalverschillen, seksuele verschillen of verschillen in huidskleur, je kunt het zo gek niet bedenken of we waarschuwen er voor. Dat hebben we mooi te danken aan onze allesoverheersende concurrentiestrijd. Tip van de week: pas op met woke.
Concurreren maakt mensen achterdochtig. Wij verspillen onze energie dan aan de onderlinge strijd in plaats van aan onderzoek hoe we problemen kunnen voorkomen. De van nature onderzoekende, nieuwsgierige mens evolueerde door de vruchten van zijn creativiteit te delen met zijn kritische medemens, teneinde te kunnen anticiperen. Hominini waren zodoende in staat miljoenen jaren te overleven ondanks hun kwetsbaarheid. Doordat de groepen niet te groot waren functioneerde het gedragsregelend mechanisme uitstekend en werd voorkomen dat achterdocht, wantrouwen en angst gingen regeren. Let’s get back to the future. (3)

Verwijzingen:
(1) Zie de blog:
- The pursuit of Happiness van 28 juli 2023.
Dit is de link: https://huibpapenhuijzen.auteursblog.nl/artikel/17537
(2) Zie de blogs:
- Ik heb een droom (1) van 30 oktober 2020.
Dit is de link: https://huibpapenhuijzen.auteursblog.nl/artikel/9424
- Ik heb een droom (2) van 6 november 2020.
Dit is de link: https://huibpapenhuijzen.auteursblog.nl/artikel/9509
(3) Zie de blog:
- Het gedragsregelend mechanisme van de mens van 14 oktober 2022.
Dit is de link: https://huibpapenhuijzen.auteursblog.nl/artikel/15582
Nog nieuwsgierig naar andere voorvallen uit de actualiteit van het concurreren?
(4) Kijk naar wat concurreren heeft teweeggebracht in het Verenigd Koninkrijk. Niets dan stront. De goed functionerende waterleiding- en rioleringsbedrijven werden daar in 1989 geprivatiseerd. Sindsdien is 72 miljard pond aan winst uitgekeerd aan de private eigenaren, terwijl die niet investeerden. Gevolg is dat de riolen nu overstromen wegens achterstallig onderhoud. Herstel kost 62 miljard pond te betalen door de belastingbetaler. Een smerig zootje die concurrenten. Zie 3 minuten van het NOS-journaal van vrijdag 11 augustus. Dit is de link: https://www.npostart.nl/nos-journaal/11-08-2023/POW_05467509 (vanaf 20 min 5 s tot 22 min 5 s)
(5) Of, nu we het toch over stront hebben, wil je liever weten hoe we worden genept met WC papier? Die velletjes zijn stiekem ingekort, want dat heeft toch niemand in de gaten. Zie NOS Nieuws van maandag 31 juli 2023 “Prijzen stijgen minder snel, maar alledaagse producten als wc-papier blijven duur.” Dit is de link: https://nos.nl/artikel/2484981-prijzen-stijgen-minder-snel-maar-alledaagse-producten-als-wc-papier-blijven-duur
(6) Tenslotte nog een nieuwe aflevering in de serie ‘Giftige Politiek’. Zie het interview met Khadija Arib in VPRO Zomergasten van zondag 6 augustus 2023 Het fragment duurt drie minuten. Dit is de link: https://www.npostart.nl/vpro-zomergasten/06-08-2023/VPWON_1349718 (vanaf 2 h 17 min 45 s tot 2 h 20 min 50 s)

Meer weten? Lees mijn boek Nooit Meer Concurreren, verkrijgbaar bij boekhandel, uitgeverij Boekscout en Bol. Dit is de link: https://koopmijnboek.shop/9789464507423


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Vraag en aanbod zijn geen probleem

Nu wil Frans Timmermans ook al samenwerken

Verkrachten in de praktijk

Onderzoek en achterdocht

Perverse prikkels