Die Toten sollen das Maul halten

Het is misschien opgevallen dat ik de laatste tijd uit pure emotie een woordje Duits spreek. Ik ben namelijk een historische roman aan het lezen, die me nogal aangrijpt. Het verhaal speelt zich af op de Beierse hoogvlakte in het Duitsland van de jaren twintig van de vorige eeuw. Ik hoor je denken: ‘Wat moet ik nou met zijn emoties over oude meuk’, maar dat kan meevallen. Of tegenvallen natuurlijk, afhankelijk van je perspectief. Het boek heeft bijvoorbeeld alles te maken met de huidige tijd, want het gaat over onvrede die wordt gevoed door gevoelens van oneerlijkheid en onrecht. Nou daar kunnen we in onze moderne tijd in Nederland ook over meepraten. Niet dan? Veel mensen zijn vandaag de dag toch op z’n minst bezorgd, maar ook ontevreden, verongelijkt of zelfs wantrouwig. Dat is niet raar als nepnieuws, propaganda, ongelijkheid, oneerlijkheid en onrecht het dagelijks nieuwsmenu bepalen en mensen van elkaar vervreemden door het gestook van retorici en agitatoren. Maar wantrouwen, onrecht en ongelijkheid horen bij de concurrentiestrijd. Die situatie heeft Lion Feuchtwanger in zijn roman ‘Erfolg’ beschreven. Zijn aanklacht tegen concurrerend gedrag is meesterlijk geschreven. Laten we de sedentaire geschiedenis zich herhalen en de catastrofes zich blijven voltrekken of luisteren we naar wat de doden te zeggen hebben? Samenwerken is succes. Lion Feuchtwanger is gestorven in 1958.

Verwijzingen:
(1) Voor meer informatie over ‘Erfolg’, zie de wetenschappelijke website ‘Historisches Lexicon Bayerns’. Dit is de link: https://www.historisches-lexikon-bayerns.de/Lexikon/Erfolg._Drei_Jahre_Geschichte_einer_Provinz_(Lion_Feuchtwanger,_1930)
(2) Het verdient verre de voorkeur om deze roman in het Duits te lezen. Dit zijn de gegevens: ‘Erfolg’, Lion Feuchtwanger, uitgeverij Aufbau-Verlag, ISBN 978-3-7466-5629-8 (de pocketeditie)


Twitter Facebook LinkedIn VolgenDe geur van het leven en de stank van de dood

Neppen is ingeburgerd

Slecht geslapen

Code rood: de paashaas komt

Het leuke in de mens