Zakendoen en de kabinetsformatie

Dit keer een korte blog, want Jacintha en ik zijn net terug van een bezoekje aan het Poolse Pommeren. De massieve bakstenen kerken in de Pommerse Hanzesteden maken duidelijk dat mensen er eeuwenlang goede zaken hebben kunnen doen. Toch er is ook veel verwoest door de permanente onderlinge strijd daar.
Het netjes doen van zaken is godsonmogelijk. De dealmaker is er immers op uit om er zelf beter van te worden. Dat je, al zakendoende, je medemens benadeelt neem je gewoon op de koop toe. Neem nou die paar benzinebaronnen, loodhandelaren en automobielsjoemelaars waar we het de vorige keer over hadden. Zij namen toch voor lief dat ze de hele wereld vergiftigden en lagen echt niet wakker van hun immorele gedrag. Moeten we het onze Nederlandse volksvertegenwoordigers dan kwalijk nemen dat ze er een Poolse landdag van maken? Zolang onze politici het gevoel hebben dat ze er onvoldoende voor zichzelf of hun partij uithalen dan komt er eenvoudig geen kabinet tot stand. Hoe groot de gevolgschade ook is.
Wedijveren is ongeschikt voor het oplossen van problemen. Daarvoor moet je samenwerken. Het eerlijke verhaal vertelt je geen enkele concurrent. Ook geen politicus. Voor eerlijkheid, ethisch en effectief handelen moet je samenwerken, zoals onze voorouders in de steentijd.


Twitter Facebook LinkedIn VolgenDe geur van het leven en de stank van de dood

Neppen is ingeburgerd

Slecht geslapen

Code rood: de paashaas komt

Het leuke in de mens