Technologie, vooruitgang en volksgezondheid

Schept technologie vooruitgang? Er zijn mensen die hopen dat technologie, zoals kunstmatige intelligentie, ons zal helpen om onze problemen op te lossen. Als je kijkt naar ons sedentaire verleden dan lijkt dat ijdele hoop. Immers veel technologie, kennis en inzichten die de mens, gedurende de tijd die we met elkaar concurreren, heeft ontwikkeld en gebruikt hebben bepaald niet bijgedragen aan ons voortbestaan. In handen van de nazi’s was de toen pas uitgevonden radio een desastreus wapen. De mensen werden met tientallen miljoenen tegelijk geïndoctrineerd met propaganda over superieure en inferieure mensen en tegen elkaar opgezet en uitgespeeld. De ontwikkeling en het gebruik van het zwaard, de blijde, de mitrailleur, mosterdgas, Zyklon B en kernwapens worden slechts door geesteszieken onder de noemer van vooruitgang geschaard. En getuigt alleen al het nadenken over manieren om je soortgenoten om zeep te helpen of anderszins dood te concurreren van geestelijke volksgezondheid?
Technologie betekent zowel dood als leven. Het antwoord op de vraag of technologie vooruitgang schept is afhankelijk van de vraag wat we er mee doen. Vooruitgang wordt bepaald door ons gedrag. Als we doorgaan met concurreren dan versnelt technologie beslist onze ondergang. Mensen die concurreren staan garant voor misbruik van kennis, inzichten en technieken. Zij gebruiken de voorsprong, die daarvan vaak het gevolg is om te leven ten koste van de medemens. Hun ethisch handelen beperkt zich tot de bereidheid te parasiteren op de medemens. Alleen wanneer mensen samenwerken zal technologie ons vooruit helpen. Zo is er op dit moment bijvoorbeeld gedoe over het misbruik van het internet. Enkelingen zijn van dat misbruik binnen enkele jaren al zo steenrijk geworden dat ze een heel land op zouden kunnen kopen. Verder zijn hun bedrijven oncontroleerbaar, is hun invloed op de meningsvorming onbeheersbaar en hun activiteitenportfolio onzichtbaar. Politici maken, je bent opportunist of je bent geen opportunist, gebruik van de nieuwe kansen die big tech hen gunt om zich te verkopen aan de kiezer met oncontroleerbare persoonsgerichte nepinformatie. (1) Aanvankelijk waren computers en internettechnologie fantastische ontwikkelingen, die bijvoorbeeld mensen over de gehele wereld dichter bij elkaar brachten en de uitwisseling van kennis eenvoudig maakte. Mits men samenwerkte. Er is van meet af aan door de ontwikkelaars van internettechnologie voor gewaarschuwd dat het internet niet gebruikt moest worden om te concurreren.
Slechts samenwerken schept vooruitgang. Van de week hoorde ik de Nederlandse politicus Hubert Bruls gedragsverandering bepleit. (2) Wat een goed idee.

Verwijzingen:
(1) Zie het artikel ‘Online politieke advertenties: zo houden we het democratisch’ van Roel Wieringa, emeritus hoogleraar informatiesystemen Universiteit Twente in NRC Handelsblad van maandag 27 juli 2020. Dit is de link: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/24/online-politieke-advertenties-zo-houden-we-het-democratisch-a4006901#/handelsblad/2020/07/27/#118
(2) Zie het NOS-acht-uur-journaal van woensdag 29 juli vanaf 0 minuten en 57 seconden tot 1 minuut en 30 seconden. Dit is de link: https://www.npostart.nl/nos-journaal/29-07-2020/POW_04508381
(3) Aanbevolen: het boek ‘Good Economics for Hard Times’ geschreven door de 2019 Nobelprijswinnaars Abhijit Banerjee en Esther Duflo. In hoofdstuk 4 ‘Likes, wants and needs’ schrijven ze onder meer over de rol van messaging als politiek instrument en over de zogenoemde sociale netwerken. (Allan Lane Publishers, ISBN 978 0 241 30689 5)


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



In de voetsporen van de grote Alexander

De Borgia’s en de olifantenjacht – deel 5 (slot)

Frans de Waal - Magister Salutem

Even roddelen over de Borgia’s – deel 4

Even roddelen over de Borgia’s – deel 3