Vrouwen met macht

We hebben het al eens vaker gehad over mensen die de baas spelen. Dat is in onze huidige leefwereld eigenlijk altijd wel een actueel onderwerp, want wie heeft er nou niet te maken met mensen met macht. Ditmaal is er nieuws over vrouwen. Twee vrouwelijke hoogleraren, de een sociale wetenschapper, de ander organisatiepsycholoog, hebben herhaalonderzoek gedaan naar het gedrag van hun collega vrouwelijke hoogleraren. Wat blijkt? Vrouwelijke hoogleraren gedragen zich zelfs nog masculiener dan mannelijke hoogleraren. Zij onderschatten nog sterker dan hun mannelijke collega’s de ambities en mogelijkheden van vrouwen die nog aan het begin van hun academische loopbaan staan. Hoe is dat nou toch mogelijk, zou je zeggen, maar gelukkig wordt het uitgelegd. Dat komt, volgens de onderzoekers, doordat organisaties een bepaald type mens filteren: competitief. Is dit opmerkelijk nieuws? We weten toch dat concurreren niet het beste in de mens boven brengt. Niet bij mannen, niet bij vrouwen, niet in de wetenschap, niet in de politiek, niet in het bedrijfsleven, nergens. Even verder in dit krantenbericht staat dat de sociale wetenschapper vergelijkbaar onderzoek heeft gedaan, maar dan met name gericht op etnische minderheden: ‘… daar zagen we dat vrouwen én mannen de neiging hebben om zich af te zetten tegen de eigen groep als ze eenmaal de top hebben bereikt.’ (1) Bewezen is nu dan dat topmensen en etnische minderheden er weliswaar nog een schepje bovenop doen, maar concurreren doen we allemaal. En er is overstelpend veel bewijs dat dat leidt tot catastrofes. Je kunt je afvragen wat er nou de voorkeur heeft voor de menselijke soort om te overleven: de strategie van de onderlinge verdringing of die van de onderlinge versterking? (2)

Verwijzingen:
(1) Zie het artikel in NRC Handelsblad van 8 september 2020 ‘Vrouw aan de top schat ándere vrouwen niet hoog in’ Dit is de link: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/07/vrouw-aan-de-top-schat-andere-vrouwen-niet-erg-hoog-in-a4011053#/handelsblad/2020/09/08/#116
(2) Zie de blogs die eveneens zijn gewijd aan concurreren en macht ‘Zijn mensen verschillend of zijn ze hetzelfde? deel (1) en (2)’ van respectievelijk 21 en 28 augustus 2020. Dit zijn de links:
https://huibpapenhuijzen.auteursblog.nl/artikel/8730
https://huibpapenhuijzen.auteursblog.nl/artikel/8778


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



De Borgia’s en de olifantenjacht – deel 5 (slot)

Frans de Waal - Magister Salutem

Even roddelen over de Borgia’s – deel 4

Even roddelen over de Borgia’s – deel 3

Even roddelen over de Borgia’s – deel 2